At lave et projekt er som at begive sig ud på en rejse. Når rejsen starter har man mange forventninger til hvad man skal opleve og føle, og hvordan man vil have det når man kommer hjem. Men på en rejse bliver alt sjældent som planlagt, og ligeså med et projekt.

Når projektet starter har man klare forestillinger om hvad projektet skal opnå og hvordan, og når man noget tid senere, måske endda år senere, står ved projektets afslutning, så er min erfaring at man står et helt andet sted end man havde planlagt med. 

Hvis du som projektskaber og projektejer ved at, det at lave og udføre er som at tage på en rejse, hvor når uforudsigeligt indtræffer og nye muligheder viser sig, så ved du også at der er alligevel er nogle forholdsregler man kan tage sig, for at sikre at man kommer godt hjem igen. Som for eksempel at have sit pas og telefon på sig, og holde øje med at man har penge nok, have en rejseforsikring og et ekstra creditcard, og altid have vand og jod i tasken. 

Og det samme gælder for en projektrejse. 

På projektrejsen er der også altid nogle skridt du kan foretage dig, for at sikre at du uanset hvad der måtte dukke op undervejs, kommer sikkert i havn med dit projekt.

Disse skridt har jeg illustreret i Projektrejsen.

Lige som enhver rejse begynder et projekt med det første skridt, nemlig ideen.  

Og fra ideen er der visse nødvendige skridt og faser du som projektejer skal igennem, for at føre dig og dine rejsekammerater sikkert hen til destinationen, projektets ordentlige afslutning.

Projektrejsens fire faser er: 

  1. Projekt design
  2. Fundraising
  3. Projektledelse
  4. Projektafslutning

Under hver faser er der forskellige metoder til at komme fra en fase til den næste, og dem kan du se her nedenfor i Projektrejsen: